Monday, May 24, 2010

Sneeuw en hartwormen

Tijdens onze trip naar Hawaii 'logeerden' de honden in een hondenkliniek en we hadden de dierenarts gevraagd om een hartworm test te doen want we hadden een vermoeden dat Argo daar mogelijk mee besmet zou kunnen zijn, gezien hij nog altijd vrij mager is en hij af en toe een beetje kucht. Toen we de honden vorige week weer kwamen oppikken kregen we inderdaad het nieuws te horen dat hij positief getest had (gelukkig testte Tullia negatief!), en om dat te genezen zou hij een maand antibiotica moeten nemen, waarna hij verschillende spuitjes met 'hartworm vergif' zou moeten krijgen, 1 keer na die eerste maand antibiotica en nog eens 2 spuitjes een maand na het eerste spuitje. Prijskaartje: 600+ dollar! We hadden gepland om een kano te kopen deze lente maar ja... de hondjes gaan voor natuurlijk!

Blijkbaar had hij die besmetting al toen we hem afgelopen herfst hebben geadopteerd, ten eerste omdat het 6 maanden duurt voor de test positief uitkomt en ten tweede omdat honden enkel besmet kunnen worden door een muggenbeet, en in november zijn hier zeker geen muggen meer te besporen :) Gezien Argo oorspronkelijk uit Arkansas komt dacht de dokter dat het meer dan waarschijnlijk was dat hij het van daar heeft meegenomen, want blijkbaar zijn de hartwormen daar veel meer verspreid.

Zo heb ik Argo deze ochtend (door de sneeuw zowaar!) naar de dokter gebracht voor zijn röntgen platen en bloedonderzoek zodat ze kunnen vaststellen hoe erg de besmetting is. Al bij al viel het nog mee: alleen zijn longen zijn een beetje geïrriteerd en gezwollen door een allergische reactie tegen de wormen. Voor de rest was hij nog heel gezond dus dat was goed nieuws!

Hij krijgt al sinds 4 mei antibiotica dus op 4 juni gaat hij terug naar de dokter voor zijn eerste spuitje vergif - eigenlijk een lichte dosis arsenicum - en dan mag hij 2 maanden geen inspanningen doen, want de dode wormen gaan geleidelijk afbreken door zijn bloedstroom en zo is er een kans op tromboses. Dat gaat wat zijn, hij mag dan alleen aan de leiband buiten en mag zelfs niet rondlopen in de tuin omdat hij altijd wild speelt met Tullia. Arm hondje :( Maar rond het begin van augustus zou hij dan eindelijk terug gezond en wormvrij moeten zijn!

Friday, May 14, 2010

Terug van Maui, Hawaii

Woensdagnamiddag zijn we terug thuis aangekomen na een heerlijke vakantie op Maui. Hier volgt een kort reisverslag:

Op voorhand hadden we een appartementje op het strand geboekt rechstreeks met de eigenaar voor $100 per nacht, onze vlucht kregen we gratis van United Airlines dankzij onze frequent flyer miles. We hadden ook een reservatie gemaakt voor een huurauto bij Aloha rentals, die verhuren namelijk iets oudere wagens voor een heel competitieve prijs - $137 voor een 2005 Nissan Sentra voor 8 dagen!

Dinsdag 4 mei zijn we rond het middaguur vertrokken in Salt Lake City en na een korte maar boeiende vlucht zijn we geland in San Francisco. Onderweg hebben we Lake Tahoe, de Golden Gate Bridge en downtown San Francisco kunnen bewonderen, dat was ook weer mooi meegenomen :) . 45 Minuten later vertrok onze 2e vlucht dan richting Kahului, Maui waar we rond 16u 's namiddags lokale tijd zijn geland. Onze auto opgepikt en na een korte stop in de lokale Costco (vergelijkbaar met Makro/Metro) om wat eten en drank op te slagen zijn we rond de Mauna Kahalawai vulkaan gereden richting Napili Bay waar ons appartementje was gelegen. Rond een uur of 8 's avonds waren we al helemaal uitgeteld en vielen we in slaap onder het geruis van de golven en het geritsel van de wind tussen de palmbomen.

De volgende ochtend waren we rond een uur of 3 alweer wakker dankzij de 4 uur jetlag, dus hebben we een vroege ochtendwandeling langs het verlaten strand gemaakt. De dag hebben we rustig doorgebracht met een beetje zwemmen in de zee en een korte rit langs de ruige noordwestelijke kant van Maui waar we een reuzegrote humpback walvis hebben zien zwemmen en springen!

Donderdagochtend hadden we een bezoekt gepland aan de grotere vulkaan van Maui, de Haleakala. Iedereen had ons aanbevolen om heel vroeg te vertrekken (lees 3u) om zo de zonsopgang te bewonderen vanop de top van de vulkaan. De rit bracht ons dus vanop 0 meter tot 3010m via een hele serie van haarspeldbochten in de donkere nacht, maar het resultaat was echt schitterend, je zit er namelijk helemaal boven de wolken en de enige vergelijkbare situatie is misschien de zonsopgang vanuit een vliegtuig, behalve dat je dan geen vulkaankrater onder jouw hebt.


De rest van de dag zijn we nog wat gaan snorkelen tussen de vele zeeschildpadden en tropische vissen..

Gezien we nog altijd vroeg wakker werden op vrijdag maakten we dan maar gebruik van de jetlag om vroeg te vertrekken richting Hana, aan de andere kant van het eiland. Maui (zoals de andere hawaiiaanse eilanden) heeft namelijk een heel verschillend klimaat afhangend van waar je je bevindt: de zuidelijke kant is bijna woestijnachtig: heel droog en heet; op de top van de vulkaan is het bijna winter (het sneeuwt er zelfs af en toe); en op de noordelijke kant is een echt tropisch regenwoud. Hana is zo 1 van de natste plaatsen ter wereld! De 'road to Hana' is heel beroemd omdat het langs de woeste noordelijke kust in het regenwoud slingert (zo maar even 600 bochten en 54 bruggen). Langs die weg zijn er tientallen watervallen die langs de flank van de vulkaan naar beneden donderen, en onder die watervallen kan je ook zwemmen in koele natuurlijke baden.


Zaterdag hebben we vrienden ontmoet die naar Maui zijn verhuisd, we zijn gaan snorkelen en zwemmen aan het strand van Makena en hebben ons middagmaal verorberd in de Grand Wailea, een hotel dat deel uitmaakt van de Waldorf Astoria dus heel chique en chi-chi :) We zijn ook even in Lahaina gestop op de terugweg naar Napili, waar blijkbaar het grootste Buddha beeld buiten Japan staat. De avond hebben we op ons terrasje doorgebracht onder een schitterende zonsondergang met een lekkere POG & Rum (POG = Passion Orange Guava vruchtendrank).

Zondag was een heel luie dag, na een rustige voormiddag aan het strand op Napili Bay zijn we een ander strand gaan zoeken rond Lahaina waar wat golven waren zodat we wat konden body boarden, en verder hebben we een lekker avondeten gegeten in het restaurant Pacific'o, die halen hun groentjes allemaal uit hun eigen boerderijtje op Maui.

Maandag, onze voorlaatste dag, zijn we in de voormiddag weer gaan snorkelen op Honolua Bay, en in de namiddag hebben we dan toch maar beslist om eens te leren surfen. Dankzij de uitstekende leraars van de Goofy Foot Surf School stonden we al snel op onze grote longboards (Angela was wel iets beter dan mij grr!), al waren de golven natuurlijk maar klein vergeleken met de video's van de pro-sufers natuurlijk :)


Onze vlucht op dinsdag vertrok pas om 9u 's avonds (ironisch genoeg later dan we eerder op Maui ooit waren opgebleven!), dus hadden we nog de hele dag op het eiland. 's Ochtends hebben we weer een paar longboards gehuurd en hebben we onze juist verworven surf-skills wat verfijnd, en in de namiddag zijn we langs de north shore highway naar Kahului gereden... En zo zijn we overnacht via San Francisco en Denver (waar zowaar sneeuw op de grond lag!) weer naar Salt Lake gevlogen..